Trigeminal sinir, alın, yanak, çene bölgesinin duyusuyla ilgili sinirdir. Özellikle burun, ağız çevresi ve diş eti ağrıyı tetikleyici bölgelerdir ve bu yüzden hastalar yüzünü yıkamaktan, dişini fırçalamaktan, su içmekten, tıraş olmaktan çekinir. Hastalığın sebebi tam olarak bilinmemektedir. Trigeminal Nevralji’ye toplumda on binde 4-5 sıklığında rastlanırken, kadınlarda daha sık görülür. Orta yaş ve üstü hastalar daha fazladır.
TEŞHİSİN KONULMASI
Hastalığın teşhisi ile ilgili en büyük sıkıntı, diş ağrısı ile karıştırılarak hastaların diş doktorlarına gitmesidir. Diş doktorları durumu anlayıp doğru yönlendirmeyi yapamadıkları takdirde hastalarda gereksiz şekilde diş çekimi vs. yapılabilmektedir.
Trigeminal Nevralji’nin teşhisi için MR çekilir ve trigeminal siniri ezen bir tümör olup olmadığına bakılır. Tümör var ise tümörün o bölgeden çıkarılması gerekir. Trigeminal siniri ezen bir damar var ise ya da herhangi bir sebebe rastlanmazsa ilaç tedavisine başlanır. Ancak ilaçların etkili olmadığı ya da yan etkilerinin hastaya rahatsızlık verdiği durumlarda beyin cerrahisinin kullandığı yöntemlere başvurulur.
TEDAVİ ŞEKİLLERİ
Trigeminal Nevralji’nin tedavisinde üç tip cerrahi yöntem vardır:
1- Ameliyatla sinire baskı yapan damar ayrılır, böylece sinir rahatlar ağrılar geçer.
2- Yüzden iğne ile girilir, iğnenin ucu sinire denk getirilir, sinir yakılır veya içeriye ilaç enjekte edilir böylece ağrılar giderilmeye çalışılır.
3- Gamma Knife ile Trigeminal sinire ışın tedavisi yapılır.
Tedavide en çok tercih edilen yöntem ameliyattır. Böylece daha uzun dönem ağrılar engellenmiş olur. Diğer yöntemler ise ameliyat olmak istemeyen veya olamayan hastalar için kullanılır. Bu yöntemlerin başarı oranı ameliyata göre daha düşüktür ve hastalığın tekrarlama ihtimali daha fazladır. Ameliyatta ise tekrarlama ihtimali daha azdır.