Beyinde mi başladığını yoksa oraya vücudun başka bir yerinden mi yayıldığını tespit etmek için yapılır. Bu bilgi hangi tedavinin uygun olacağını belirlemeye yarar.
BİYOPSİ NASIL YAPILIR?
Hastanın biyopsi günü aç olarak gelmesi istenir. Hastanın başına stereotaktik çerçeve adı verilen cihaz lokal anestezi ile takılır. Bunun ardından MR çekilir. Bilgisayarda bu görüntüler incelenerek biyopsinin alınacağı bölge milimetrik olarak ortaya konulur. Daha sonra hasta ameliyathaneye alınır. Burada anestezi uzmanı tarafından gerekli olan ilaçları yapılır. Biyopsi alma işlemi lokal anestezi altında gerçekleştirilir.
Patolog ya teşhisin ne olduğunu ya da birkaç gün içerisinde gerekli boyamaları yapıp tanı koyabileceğini söyler. Genelde ikinci seçenek gerçekleşir.
İşlem sonunda biyopsi iğnesi çıkartılır ve deriye ufak bir dikiş atılır. Çerçeve çıkarılır ve hasta odasına geri döner. Kontrol amacı ile tomografi çekilir. Ameliyathaneye girildiği andan çıkışa kadar olan zaman genelde 45 dakikadır.
BİYOPSİ SONRASI
Stereotaktik biyopside hekim tecrübesi çok önemlidir. Prof. Dr. Selçuk Peker, 700’ün üzerinde hastada bu işlemi gerçekleştirmiş bir hekimdir.