Nitekim, kronik bel ağrılarının büyük bir kısmı ise duruş bozuklukları, hareketsizlik, kasların kısalığı, omurga ve beli destekleyen kasların güçsüzlüğünden kaynaklanmaktadır. İşte bu durumları gidermek için yoga çok etkili bir yöntemdir.
YOGA NEDİR?
Yoga, Sanskritçe’de kelime anlamı olarak “birlik, bir olma” anlamını taşımaktadır. Burada kastedilen birlik beden ve zihin bütünlüğüdür. Yoga bedeni esneten, güçlendiren ve aynı zamanda nefesi kullanarak zihni sakinleştiren ve beden ve ile zihnin koordine bir şekilde çalışmasını sağlayan bir pratiktir. Yogadaki asıl amacımız kendimizi, bedenimizi, duygularımızı tanımaktır. Son on yıllık süreçte yogaya talep iyice artmıştır.
Hatha yoga en çok uygulanan yoga çeşitlerinden bir tanesidir. Hatha yoganın üç boyutu vardır (1) yoga pozları (asanalar), (2) nefes egzersizleri (pranayama), (3) derin rahatlama (meditasyon). Duruşlar esnekliği ve gücü arttırırken bedenin dengesini bulmasını da sağlamaktadır. Yoga pozları oturarak, ayakta, öne eğilerek, arkaya eğilerek, spiral dönüşlerle ve dengeleme ile yapılmaktadır. Nefes ise hareketlerle zihni uyumlamakta ve zihnin odaklanmasına yol açmaktadır. Hatha yoga dersleri genelde merkezlenme, ısınma hareketleri, yoga asanaları ve en sonda derin gevşeme (Savasana) ile tamamlanır. Derin gevşeme sırasında olabildiğince hareketsiz olarak mat üzerinde yatılır ve yaklaşık 7-10 dakika kadar bu şekilde kalınarak asanalarla aktive edilen enerjilerin vücuda güzelce dağılması ve oturması amaçlanır. Hatha yoga dersleri yaklaşık 60-90 dakikadır.
YOGA YAPTIM BELİM AĞRIDI, NEDEN?
Yoga yaparak beli ağrımaya başlayan, yoganın iyi değil aksine kendisine ağır ve fazla geldiğini söyleyenler oluyor. Bu noktaya bir açıklık getirilmesi gerekir ki, burada kişileri sakatlayan veya bellerini inciten yoga pratiği değil yoganın nasıl ve ne şekilde yapıldığı.
Öncelikle yogaya başlamaya karar verildiğinde, mutlaka bir eğitmen eşliğinde başlanmalıdır. Evet, internette birçok yoga videosu mevcut ve aralarında çok güzel olanlar da var. Ancak, yoganın felsefesi uyarınca yoga bir eğitmen hoca eşliğinde yapılmalıdır. Bu eğitmen size vücudunuzu tanırken yardımcı olacaktır ve pozlara acele bir şekilde girip çıkmanızı engelleyecektir. Yogadaki sakatlıkların bir çoğu yoga pozlarına girerken değil çıkarken gerçekleşmektedir.
Anlaştığınız ve sevdiğiniz bir eğitmenle çalışırken hem geçirdiğiniz ders sizin için çok daha keyifli olacak hem de pozları kendi bedeninize göre nasıl modifiye edebileceğini anlamış olacaksınız. Bazı hareketlerde eğer ki bir yoga bloğu veya yoga kayışı kullanmanız gerekiyorsa bunu eğitmen size söyleyecektir ve belinize yüklenmeden ve belinizi uzatarak hareketlere nasıl gireceğinizi gösterecektir. Yoganın temellerini öğrendikten sonra gireceğiniz grup derslerinde veya izleyeceğiniz videolarda artık kendi bedeninizi ve sınırlarını tanıdığınız için nasıl yapmanız gerektiğini çok daha iyi bir şekilde kavrayacak ve böylece yogadan fayda görmeye başlayacaksınız.
YOGA BEL AĞRILARIMI NASIL GEÇİRİR?
- Duruşunuzu olması gereken haline getirir
Yogada hizalanma son derece önemlidir. Omuzların rahat, boynun ise omurganın devamı şeklinde tutulması, bel boşluğu oluşturulmaması ve ayakların sağlam ve her köşesinden eşit bir şekilde yere basması öğretilir. Bu duruş pratikler sonucu vücudun doğal duruşu haline gelmeye başlar. Kişi, sadece gün içerisindeki duruşunu düzelterek bile birçok boyun ve bel ağrısından kurtulduğunu fark eder.
- Omurgayı ve beli destekleyen kasları esnetir ve güçlendirir
Günlük hayatımızın büyük bir kısmını oturarak ve hareketsiz geçirdiğimiz bir çağda yaşıyoruz. Bu durum kaslarımızın da zayıflamasına yol açıyor ve hareket ederken eklemlerimize ağırlık bindirmemize neden oluyor. Yoga ile yaptığımız asanalar sayesinde belimizi ve omurgamızı destekleyen kasları hem esnetiyor hem de güçlendiriyoruz. Böylece beden içerisinde bir alan oluşturmuş oluyoruz ve hareket ederken sıkışmış hissetmiyoruz.
- Karın kaslarını güçlendirir
Karın kasları güçsüzleştikçe boyun ve belimize ağırlık biniyor. Bu nedenle yoga ile karın kaslarımızı güçlendiriyoruz ve büyük bir kas grubu olan karın kasları ile bedeni taşımış ve belden yükü almış oluyoruz.
- Bacak kaslarını güçlendirir
Karın kasları gibi bacak kaslarımız da çok büyük bir kas grubu ve belimize nazaran çok daha güçlü. Zayıflamış bacak kasları yine hareket ederken bedenin tüm ağırlığının bel tarafından kaldırılmasına yol açıyor. Bele bindirilen bu fazla yük zaman içerisinde kronik ağrılara dönüşüyor.
- Nefesi açarak bedeni rahatlatır
Nefesimiz nasılsa biz de aynen öyleyiz. Nefes pratikleri yoga egzersizinin vazgeçilmezlerindendir. Nefes ile zihin de bedene getirilir ve farkındalıklı hareket başlar. Farkındalık arttıkça sıktığımız ve ihtiyacımız olmadığı halde kastığımız kasların farkına varırız ve bunları nefes ile rahatlatabiliriz. Bel ve boyun kasları da bu rahatlamadan faydalanır.
- Beden farkındalığını arttırarak daha bilinçli hareket etmemizi sağlar
Bazen kaslarımız güçlü olsa bile günlük hayat içerisinde acele ile hareket ederken bele ve boyna ağırlık verebiliyoruz. Yoga pratikleri ile hangi kaslarımızı nasıl kullandığımızı öğrendiğimiz ve aynı zamanda kaslarımızı güçlendirdiğimiz için günlük hayatımıza da bu farkındalığı yansıtmaya başlarız ve sakatlanmaların önüne geçeriz.
- Kilo fazlalığımız varsa bizi zayıflatır
En çok sorulan sorulardan bir tanesi, sadece yoga yaparak zayıflamak mümkün mü? Evet, sadece yoga yaparak, eğer bedeninin ihtiyacı varsa zayıflamak mümkün. Fazla kilolardan ötürü bel ağrısı çekeriz çünkü belimiz her bir kiloyu misliyle hisseder. Yoga pratikleri ile bedeni tanırız, ihtiyaçlarımızı anlarız, gerçekten neye ve ne kadar yemeğe ihtiyacımız var bunu idrak ederiz ve buna göre daha az veya daha çok yemek yeriz. Asanalar ise bedeni hareket ettirmeye ve fazlalıkları atmaya yardımcı olur.
MEDİTASYON
Meditasyon, yoganın ileri seviyelerinde yer alan bir pratik çeşididir. Dışarıdan sadece sessizce oturmak gibi görünse de aslında en zor pratiklerden birisidir. Meditasyon için bir çok farklı teknik olsa da başlangıç aşamalar için uygulanan tekniklerden birisi burundan alınıp burundan verilen nefese odaklanılmasıdır. Bu sayede zihin sakinleşir, kaosuna bir süreliğine olsun ara verir ve bu durum bedende rahatlama etkisi yaratır. Kan basıncını azaltır, nabzı dengeler, nefes alış verişleri sakinleştirir ve uzatır. Bu durumun pratiği hayat içerisinde de bizi, hareketlerimizi ve çevremizi gözlemleyen, olaylara bir adım geriden bakmamızı sağlayan daha sakin bir birey olmaya doğru yaklaştırır. Yoga pratikleri bizi meditasyon oturuşlarında rahat bir şekilde durabilmeye hazırlar.
SONUÇ
Yoga, bir eğitmen eşliğinde doğru şekilde yapıldığında kronik bel ağrılarından kurtulmamızı, hareket kabiliyetimizi arttırmamızı ve böylece günümüzü çok daha kaliteli bir şekilde geçirmemizi sağlar. Yoga pratikleri ile ilerleme ancak kişinin istikrarlı, kararlı olması ile düzenli bir şekilde pratiklerine devam etmesi ile sağlanır. Pratikler haftada 2-3 kere ile başlayıp sonrasında kişinin her gün güne başlarken yaptığı bir ritüele dönüşebilir. Hiçbir pratik acele ve çabuk bir etki yaratmayacaktır. Sağlık bir bütündür ve bir iğne oyası gibi özenle, emekle ve sevgiyle yavaş yavaş işlenmelidir.
İrem Peker
Instagram: @yogabyirem
Facebook: Yoga By Irem