Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker baş dönmesinin bir hastalık değil, hastalık belirtisi olduğunu belirterek uyarılarda bulundu
“Biraz başım dönüyor” deyip birkaç saniye sonra nasıl da unutup gidiyoruz! Günlük yaşantımızın koşuşturmacasına kendimizi bırakıp yeniden ‘işimize-gücümüze’ bakıyoruz! Doktora görünmek yerine arkadaş sohbetlerinde konu açıldığında küçük bir serzenişle bahsediyor, çoğunlukla da yorgunluğa, açlığa ya da üzüntüye yoruyoruz. Oysa yanlış yapıyoruz.
Toplumda sık görülen şikayetlerden biri olan baş dönmesinin altında çok tehlikeli hastalıklar da yatıyor olabilir. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker baş dönmesinin bir hastalık değil, hastalık belirtisi olduğunu belirterek, yüksek tansiyondan vertigoya, kansızlıktan tümöre dek birçok nedeni olabildiğini vurguluyor. Prof. Dr. Peker, baş dönmesinin altında yatan 10 nedeni haberturk.com’a anlattı.
1. TÜMÖRLER
Bazı beyin tümörleri özellikle başın arka kısmında bulunan, omurilik soğanına veya beyinciğe baskı yapan tümörler baş dönmesine yol açabiliyor. Bu durumda baş dönmesine genellikle baş ağrısı, bulantı ve kusma eşlik ediyor. Tümöre yönelik cerrahi veya diğer tedavi yöntemleri kullanılıyor.
2. KANSIZLIK
Kansızlık nedeniyle beyne giden kanın içindeki oksijen miktarı az olacağından beyin hücreleri yeterli oksijeni alamıyor ve bu da baş dönmesine yol açabiliyor. Ülkemizde kansızlık özellikle kadınlarda sık karşılaşılan bir sorun. Kansızlık için gerekli ilaçların kullanılması yakınmaların hızlıca düzelmesini sağlıyor.
3. DAMAR SERTLİĞİ
Arterioskleroz adı da verilen damar sertliği durumunda beyne ve iç kulağa giden kan akımında azalma oluyor. Bu da baş dönmesi ve kulak çınlamasına yol açabiliyor. Eğer çok ileri derecede arterioskleroz yok ise ilaç tedavileri ile bu yakınmalar düzeliyor.
4. YÜKSEK TANSİYON
Hipertansiyon toplumda sık görülen bir kronik hastalık. Çok da önemli bir toplum sağlığı sorunu. Genellikle gizli kalıyor. Uzun yıllardır var olan hipertansiyona bağlı komplikasyonlar gelişince tanı konuluyor. Uygun ilaç tedavileri ve yaşam kuralları değişiklikleri ile çözüm sağlanıyor.
5. PSİKOLOJİK NEDENLER
Baş dönmesi çoğunlukla psikolojik nedenler ile açlığa ve yorgunluğa yoruluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, psikolojik nedenlerle de baş dönmesi görülebildiğini ancak bir baş dönmesinin psikolojik kaynaklı olduğunu söyleyebilmek için diğer tüm nedenlerin araştırılıp saf dışı edilmesi gerektiğini vurguluyor.
6. MULTIPLE SKLEROZ (MS HASTALLIĞI)
Beyindeki destek dokulara ait bir hastalık olan multiple sklerozda bazen ilk belirti olarak baş dönmesi görülebiliyor. Genellikle ataklar halinde kendini gösteren MS hastalığında baş dönmesi de ataklar halinde gerçekleşebiliyor. Bu durumda MS hastalığının özel tedavilerinin uygulanması gerekiyor.
7. TRAVMALAR
Hafif veya ağır kafa travmalarından sonra baş dönmesi görülebiliyor. İç kulaktaki denge organında meydana gelen hasar buna neden oluyor. Çoğu hastada bu durum geçici olmakla beraber bazen kalıcı olup yıllar boyunca baş dönmesi olabiliyor.
8. KULAK KRİSTALLERİ
Baş dönmesinin en sık görülen nedeni denilebilir. ‘Pozisyonel vertigo’ adı da veriliyor. İç kulaktaki denge organını oluşturan minik kanallarda bulunan sıvıdaki kristaller tüysü hücrelerde fonksiyon bozukluğuna neden oluyor. Özellikle bazı pozisyonlarda baş dönmesi hissediliyor. Tedavisinde bazı ilaçlar ve bazen de başa uygulanacak bazı manevralarla çözüm bulunuyor.
9. VESTİBULER MİGREN
Migren çok farklı klinik tablolarla kendini gösterebiliyor. Bunlardan biri de baş dönmesinin hakim olduğu tablo. Özellikle kadınlarda daha çok görülüyor.
10. MENIERE HASTALIĞI
İç kulaktaki denge organında bulunan sıvının artışı ile karakterize bir hastalık. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, baş dönmesi ve işitme kaybı gelişebilen Menier hastalığının ataklarla seyrettiğini belirterek, buna çınlamanın da eşlik edebildiğini, tedavisinde ilaçlar ve bazen de cerrahi yöntemler kullanıldığını söylüyor.